Dodoni halloumi sir je beli, polutvrdi sir sa Kipra. Proizvodi se po tradicionalnoj recepturi u Dodoni fabrici u Limasolu na Kipru.
Halloumi sir napravljen je od mešavine ovčijeg, kozijeg I kravljeg mleka, sadrži I sitne tragove nane koja mu čuva svežinu. Zbog visoke tačke topljena, odličan je za grilovanje I prženje. Spreman je za serviranje kada usled prženja ili grilovanja dobije ukusnu zlatnu koru.
Odličan je kao prilog glavnom jelu, dodatak u salatama, osnova vegetarijanskih sendviča, a može se kombinovati I uz voće ili uz med što predstavlja pravi specijalitet.
Pripremimo zajedno grilovani halloumi sir sa začinima!
Sastojci:
- Dodoni halloumi sir 225gr
- 50ml Koronis maslinovog ulja
- 1 limun – sok
- 2 češnja usitnjenog belog luka
- 3 kašičice suvog origana
- 1 manja čili paprika
- po ukusu bibera I soli *pažljivo jer je I sam sir slan*
- malo sušenog paradajza, rukole I tostiranog hleba(opciono po želji)
Priprema:
- U činiju sipati maslinovo ulje I dodati sok od limuna, beli luk, seckanu papricicu, so, biber I origano. Sjediniti.
- Hallumi iseći na kriške debljine prsta I naneti sjedinjenu mešavinu maslinovog ulja I začina.
- Grilovati ili pržiti sir dok ne dobije zlatnu koricu.
- Servirati.
Prijatno!