Dodoni halloumi sir

Dodoni halloumi sir je beli, polutvrdi sir sa Kipra. Proizvodi se po tradicionalnoj recepturi u Dodoni fabrici u Limasolu na Kipru.

Halloumi sir napravljen je od mešavine ovčijeg, kozijeg I kravljeg mleka, sadrži I sitne tragove nane koja mu čuva svežinu. Zbog visoke tačke topljena, odličan je za grilovanje I prženje. Spreman je za serviranje kada usled prženja ili grilovanja dobije ukusnu zlatnu koru.

Odličan je kao prilog glavnom jelu, dodatak u salatama, osnova vegetarijanskih sendviča, a može se kombinovati I uz voće ili uz med što predstavlja pravi specijalitet.

 

Pripremimo zajedno grilovani halloumi sir sa začinima!

Sastojci:

  • Dodoni halloumi sir 225gr
  • 50ml Koronis maslinovog ulja
  • 1 limun – sok
  • 2 češnja usitnjenog belog luka
  • 3 kašičice suvog origana
  • 1 manja čili paprika
  • po ukusu bibera I soli *pažljivo jer je I sam sir slan*
  • malo sušenog paradajza, rukole I tostiranog hleba(opciono po želji)

Priprema:

  1. U činiju sipati maslinovo ulje I dodati sok od limuna, beli luk, seckanu papricicu, so, biber I origano. Sjediniti.
  2. Hallumi iseći na kriške debljine prsta I naneti sjedinjenu mešavinu maslinovog ulja I začina.
  3. Grilovati ili pržiti sir dok ne dobije zlatnu koricu.
  4. Servirati.

Prijatno!