Kvalitetno maslinovo ulje služi i za salate i za kuvanje. Što je ulje kvalitetnije i svežije, to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako kuvanjem ne gubi kvalitet, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.
Čuvanje ulja u staklenoj flaši je dobro, ali ona mora biti od tamnog stakla jer ulje reaguje na svetlo koje mu menja strukturu i time gubi na kvalitetu. Ali limena ambalaža jednako je delotvorna.
Najveća zabluda je da se na maslinovom ulju ne prži. Istraživanje je pokazalo kako kvalitetno ulje ne menja strukturu i do 200 stepeni Celzijusa, što znači da na njemu slobodno možete pržiti sveže namirnice. Maslinovo ulje se kod izlaganja visokim temperaturama ponaša daleko bolje od svih ostalih ulja iz domaćinstva, s obzirom na visok sadržaj oleinske kiseline.
Iako je vrlo zdravo i hranjivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija, ali, za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo holesterola (loših masnoća). Isto tako ono je snažan antioksidans visoke hranljive vrednosti na kojem će vam telo biti zahvalno.
Još jedna zabluda je da dobro maslinovo ulje ima fantastičan blagi ukus. Iako će se ljubitelji ulja s time odmah složiti, treba znati kako je čisto, kvalitetno i sveže maslinovo ulje zapravo vrlo intenzivno i resko. Krasi ga gorak ukus koji lagano „pali“ jezik, što možda neće odgovarati svima, posebno ako ste navikli na kupovna rafinisana ulja.

Besplatna dostava na teritoriji Beograda