Koziji sir je na našim prostorima nepravedno zapostavljen u odnosu na kravlji, budući da je izuzetan delikates koji ima brojna lekovita svojstva kao što su snižavanje nivoa holestelora u krvi. Koziji sir takodje ima visoku nutritivnu vrednost i lakše se vari u odnosu na druge sireve.
Sadrži znatno manje kalorija u poredjenju sa kravljim i ima visok sadržaj proteina, zbog čega se naročito preporučuje ženama u trudnoći, sportistima kao i osobama koje su izložene visokim fizičkim naporima. Takodje koziji sir utiče i na unapredjenje rada bubrega, probleme sa krvim pritiskom i oboljenja jetre.
Evo i jednog interesantnog i brzog načina kako napraviti zdrav obrok sa kozijim sirom.
Priprema
- Iseckati koziji sir na manje komade
- Iseckati tikvicu na listove (ne pretanko, dovoljno za rolanje)
- Izgrilovati tikvice sa malo maslinovog ulja I urolati koziji sir u istu (po zelji dodati i rukolu u rolnice)
- Tako urolan sir servirati I preliti sa malo balzamiko sirceta
Prijatno!