Borov med kao prirodni lek za zdrava pluća

Borov med je izuzetno retka i dragocena sorta meda. U Srbiji i pored mnogih četinarskih šuma nije moguće praviti borov med iz razloga što sami četinari ne proizvode uobičajen nektar koji koriste pčele, te su za pravljenje borovog meda potrebni insekti kojih na našim prostorima nema. U Grčkoj se 50-60% proizvodnje meda zasniva na proizvodnji upravo borovog, jer insekt koji je neophodan živi u istočnom mediteranskom području.

Borov med pravi se od borovih iglica koje su bogat izvor vitamina C, aromatičnih ulja i imaju višestruke zdravstvene koristi. Poznato je da borov med ima brojne zdravstvene prednosti, naročito za naš respiratorni sistem. Odličan je kao prevencija i dodatak u različitim tretmanima zdravstvenih stanja.

Istraživanja su pokazala da konzumacija borovog meda pomaže kod svih vrsta prehlada, bolesti disajnih kanala, najviše pomaže kao lek protiv kašlja naročito kod bronhitisa, astme, takodje ima i antialergijsko dejstvo.

Borov med je savršen zaslađivač za šolju čaja. Takođe je ukusan na prženicama i toplim kolačima. Možete koristiti borov med da dodate malo slatkoće slanim jelima.